Verslag van bezoek boeren HGD Malawi

Tijdens mijn eerste reis naar Malawi (maart 2023) ben ik op bezoek geweest in het dorpje Lambulira, 65 km van Blantyre ten zuiden van de weg naar Zomba. De laatste 5 km is de weg onverhard en moeilijk begaanbaar. In Lambulira is geen stroom en het drinkwater komt uit de dorpspomp.

We werden met toespraken ontvangen door de landbouwcommissie en de chiefs uit de omgeving. Er waren 50 toehoorders aanwezig onder een grote mangoboom. Het gesprek werd gevoerd in het Chichewa, de vertaling werd gedaan door Takondwa Philippo, de landbouwspecialist van ‘Het Goede Doel’.

We wandelden met de zingende groep langs de velden van 10 deelnemers van het landbouwproject. De gemiddelde grootte van de maisvelden is 0,4 ha. Het maisgewas stond er over het algemeen goed bij, zoals te zien is op de foto van Florida Limbe en haar echtgenoot. Zij is voorzitter van de landbouwcommissie.

Mais is het belangrijkste voedsel in Malawi. Dagelijks eten de mensen Nsima, een stevige mais pap. Naast de mais stond hun veld met tabak, dat is het belangrijkste exportproduct van Malawi. De boeren telen ook diverse andere gewassen zoals: bananen, avocado, zoete aardappel, pompoen, aubergine en diverse soorten bonen.

De afgelopen jaren is door ‘Het Goede Doel’ een kredietsysteem opgezet voor de aankoop van kunstmest en zaden. Dat zou zelfvoorzienend moeten worden, maar de prijs van kunstmest is de afgelopen jaren met een factor drie gestegen. De deelnemers aan het landbouwproject zijn extra bezorgd over de toekomst door het overlijden van Veronica Kuchikonde. Veronica was één van de oprichters van ‘Het Goede Doel’.

Er wordt een nieuw ‘Goat pass-on project’ gestart om mest beschikbaar te krijgen als alternatief voor kunstmest. Het doel is dat 150 boeren ieder 2 geiten beschikbaar krijgen op voorwaarde dat ze een training volgen en een ‘kraal’ bouwen. De mest van de geiten wordt gebruikt in het Mbeya compost syteem, waar nog 15% kunstmest in zit naast maiszemelen en as voor de mineralen. De verwachting is dat daarmee de opbrengst van de mais op peil kan blijven.

 

Maart is de laatste maand van het regenseizoen, daarna volgen 6 maanden droge tijd. Een paar dagen na mijn bezoek trof cycloon Freddy Mozambique en het zuiden van Malawi. De dagenlang voortdurende regen veroorzaakte overstromingen en schade aan huizen en wegen; 1500 mensen kwamen om het leven in Malawi. De Malawianen hebben hun veerkracht hard nodig. Door mijn reis naar Malawi besef ik nogmaals hoe belangrijk het is om een project te bezoeken. Je beseft pas echt hoe groot de verschillen zijn tussen Malawi en Nederland als je er geweest bent.

Roelf Weges

 


Vorige
Vorige

Laatste Nieuwsbrief Stichting-OOG Gambia

Volgende
Volgende

Donateur Ton Duijn neemt afscheid