Positieve resultaten bij afsluiting Moestuin-project in Gambia

Het derde deel van de NARI training is begin oktober 2022 afgesloten. De deelnemers van de tuin zijn nu nog beter geschoold om de gewassen met botanische middelen (zoals extracten van Neembladeren van de Neemboom) ziektevrij op te kweken. De resultaten zijn zeer bemoedigend. Er zijn bijna geen ziekten en plagen meer in de geteelde gewassen en daardoor hoeven de deelnemers ook geen chemische gewasbeschermingsmiddelen meer te gebruiken. Door het uitblijven van ziekten en plagen is de oogst ook sterk verbeterd. De meeropbrengst van uien en wortelen zijn zodoende via de lokale markt (zie foto’s) verkocht.

 

De NARI training was het laatste onderdeel waaraan is bijgedragen door de stichting Seed 4 Farmers. Hiermee is het project met prachtige resultaten afgesloten. Ook stichting OOG gaat per 1 Januari 2023 stoppen met het financieel ondersteunen van het project.

Saikou (de tuinmanager) zal vanaf komende jaar volledig door de meeropbrengst van de oogst van de moestuindeelnemers bekostigd moeten gaan worden. De zelfstandigheid van de moestuin is hiermee wel zo goed als bereikt en dat was uiteindelijk ons doel, toen we in 2019 onze eerste bijdrage hebben gegeven voor de uitbreiding van de moestuin met extra zonnepanelen.


Vorige
Vorige

Stand van zaken tweede projectjaar Fair Planet

Volgende
Volgende

Gambia: start zaaien in tunnelkassen voor winterproductie van groenten