Stand van zaken tweede projectjaar Fair Planet

Het project "Seeds of Hope" is het tweede projectjaar ingegaan en in 2022 zijn er, geheel volgens plan, belangrijke vervolgstappen gemaakt.

Van de 51 rassen die door de samenwerkende zaadbedrijven ter beschikking zijn gesteld, zijn er op 2 locaties in het totaal 34 rassen van 8 gewassen geëvalueerd.

In het laagland van Dire Dawa (1250 meter hoogte) zijn watermeloen, meloen en paprika getest en in het hoogland van Haramaya (2050 meter hoogte) de gewassen sla, broccoli, bloemkool, rode biet en wortelen. Ter vergelijking zijn steeds lokale rassen meegenomen.

Naast het gebruik van geschikte rassen, zijn ook optimale opkweek-condities van groot belang. Voor de bevochtiging is gebruik gemaakt van een efficiënt druppelirrigatie systeem en naar behoefte zijn meststoffen en gewasbescherming toegepast. De druppelirrigatie is nieuw voor de boeren. Op deze wijze is een goed beeld verkregen van de potentie van de gewassen.

Met uitzondering van paprika zijn voor alle gewassen uitstekend presterende rassen geïdentificeerd.  Waar rode biet, wortelen en watermeloen al zeer populair zijn, is er nu nog weinig vraag naar de overige nieuwe gewassen. Door deze positief verlopen proeven is de interesse voor nieuwe gewassen bij de lokale partners inmiddels sterk toegenomen.

 Plannen nieuwe teeltseizoen 2022-2023

 Aan het einde van het tweede jaar is besloten voorlopig met paprika en meloen te stoppen en in seizoen 2022-2023 voor een verdere evaluatie door te gaan met broccoli, bloemkool en sla.

De nieuwe rassen van de bekende gewassen watermeloen, wortelen en rode biet, zullen worden gepromoot. Er worden grotere proefvelden aangelegd om de potentie voor de lokale boeren te demonstreren.

De handleidingen voor de productie van de gewassen zullen verder worden uitgewerkt en geoptimaliseerd m.b.v. vele illustraties en afgestemd op de lokale mogelijkheden.

De lokale partners en de model-boeren zullen verder worden getraind om de geselecteerde gewassen te kunnen produceren op de demonstratie velden.

Vorige
Vorige

Update Youthure: Verslag van bezoek boeren in opleiding Malawi

Volgende
Volgende

Positieve resultaten bij afsluiting Moestuin-project in Gambia