Geitenproject Het Goede Doel Malawi

Het ‘Goat pass-on project’ is na een lange voorbereiding in oktober 2023 van start gegaan. Het project wordt gefinancierd door: Wilde Ganzen (1/3), S4F (1/4), stichting Het Goede Doel e.a. donateurs. (S4F heeft ook in 2023 het gat in de begroting van het lopende kredietsysteem voor kunstmest en zaden aangevuld.)

Het geitenproject is belangrijk om de landbouw duurzamer te maken en om minder afhankelijk te worden van de kunstmest, die steeds duurder wordt. De geitenmest draagt bij aan een gezonde bodem. De mest van de geiten wordt gebruikt in het Mbeya compostsysteem, waar nog 15% kunstmest in zit naast maiszemelen en as voor de mineralen. De verwachting is dat daarmee de opbrengst van de mais op peil kan blijven. De geiten leveren melk en dat past in een gezonder dieet voor de bevolking. Op langere termijn kunnen geiten verkocht worden wat bijdraagt aan de financiële inkomsten.

Er zijn 150 jonge geiten geleverd aan 75 boeren en boerinnen nadat zij de opleiding volgden en een kraal gereed hadden. Er zijn zowel jonge geiten als bokken geleverd. Helaas zijn door de stress van het transport vier geiten kort na aankomst overleden.

De andere 75 boeren die deelnemen aan het project hebben recht op de eerste 150 jonge geiten. Vanwege de jonge leeftijd duurt het nog even voordat er jonge geiten geboren zullen worden. Er is goed contact met landbouw adviseurs die de geitenhouderij begeleiden.   

Geitenkraal

De boeren en boerinnen met hun geiten


Vorige
Vorige

Jaarverslag Seed4Farmers 2021 – 2023

Volgende
Volgende

Update derde en laatste projectjaar Fair Planet