Update derde en laatste projectjaar Fair Planet

De focus van het laatste stadium van dit Fase I-project in 2023 lag op rassenproeven met 5 gewassen. Watermeloen en squash in het laagland van Dire Dawa, en bloemkool, biet en wortel in het hoogland van Haramaya.

Dire Dawa heeft een relatief warm klimaat - ongeveer 30-33°C overdag en 16-23°C 's nachts. In 2023 was er vaker regenval dan gebruikelijk. Vanwege goede landbouwpraktijken presteerden de meeste gewassen goed.

De productietest van 4 squash rassen verliep zeer goed, en rassen met een goede opbrengst en hoge kwaliteit werden geïdentificeerd. Hoewel squash geen belangrijk groente is, gelooft het Bureau voor Landbouw dat er een groot potentieel is in de consumptie van squash.

De geselecteerde watermeloen rassen bleken een lage virusresistentie te hebben en stortten in door een virusinfectie. Proeven zullen worden herhaald met virusresistente rassen.

In het hoogland van Haramaya is het weer koeler dan in Dire Dawa. Dagtemperaturen liggen rond de 25-28°C en nachttemperaturen tussen 10-14°C. Het regenseizoen is intenser dan in Dire Dawa. Daarom is het onderzoeksgebied in Haramaya meer geschikt voor gewassen zoals wortel, biet en bloemkool.

Hoewel sla en broccoli zeer succesvol waren, tonen boeren geen bereidheid om deze gewassen te verbouwen, en er is besloten hiermee te stoppen. Ze blijven in demonstratiepercelen en zijn beschikbaar voor boeren die in de toekomst alsnog interesse tonen om ze te verbouwen.

Twee wortel rassen, 3 bieten rassen en 3 bloemkool rassen bleken geschikt voor de regio met een goede opbrengst en kwaliteit, en zullen worden voortgezet in demonstratiepercelen en op boerenvelden.

Fair Planet en Seed4Farmers zijn begonnen met de besprekingen om deel te nemen aan een Fase II-project voor nog eens 3 jaar, met een sterke focus op training en begeleiding van boeren in verschillende dorpen.



 

Vorige
Vorige

Geitenproject Het Goede Doel Malawi

Volgende
Volgende

Afronding Gambia moestuin-project